Een piano kopen, waar moet je rekening mee houden?

Van alle verschillende soorten instrumenten die op de markt zijn terug te vinden is de piano sinds jaar en dag ongetwijfeld één van de populairste opties. Voor dit instrument geldt in de praktijk dat je er niet alleen prachtige muziek mee kan maken, daarnaast kan het ook nog eens een zeer mooi in het oog springend stuk zijn voor in je interieur. Dit geldt zeker voor een vleugel, maar ook voor een digitale piano die je koopt met bijvoorbeeld een mooi onderstel. In ieder geval, overweeg jij ook het kopen van een dergelijk instrument en zou je graag willen ontdekken waar je allemaal rekening mee moet houden tijdens het aankoopproces? Dan is het interessant om verder te blijven lezen.

Een echte piano heeft 88 toetsen

In eerste instantie is het van belang om aandacht te besteden aan de aanwezigheid van 88 toetsen. Een echte piano beschikt altijd over een dergelijk aantal toetsen. Er zijn op de markt ook een soort van keyboards terug te vinden die over een kleinere hoeveelheid aan toetsen beschikken. Ondanks het feit dat dergelijke kleine piano’s handig kunnen zijn omdat ze bijvoorbeeld draagbaarder zijn moet het gezegd dat ze de overgang van bijvoorbeeld een akoestisch naar een digitaal instrument kunnen bemoeilijken. Voor pianospelen geldt dat het niet alleen een visuele, maar bovendien ook een spieractiviteit is. Ben je als student gewend geraakt aan kleinere instrumenten? Dan is het in de praktijk vaak een behoorlijke uitdaging om aan de slag te kunnen gaan met een groter exemplaar.

De gevoeligheid van de toetsen

Voor heel wat mensen geldt dat ze in het verleden ooit wel eens hebben gespeeld op bijvoorbeeld een zeer goedkoop Casio keyboard. Wellicht zal er je daarbij opgevallen zijn dat het geluid enigszins “plastic” klinkt. Dit is het gevolg van het feit dat de toetsen die je aan het bespelen bent niet aanslaggevoelig zijn. Voor een akoestische piano geldt dat er werkelijk honderden kleine evenals grote onderdelen zijn die samen moeten zien te werken en te bewegen. Voor toetsen die niet aanslaggevoelig zijn geldt in de praktijk dat ze helemaal anders aanvoelen. Dit zou zomaar de ontwikkeling van een goede techniek in de weg kunnen staan. Kiezen voor een instrument met kwalitatieve, aanslaggevoelige toetsen is dan ook in de praktijk altijd een absolute aanrader!

Andere factoren om aandacht aan te besteden

Het spreekt voor zich dat je bij een piano kopen ook nog aandacht zal willen besteden aan heel wat andere factoren. Zo speelt ook de uitstraling en het type merk waar je gebruik van gaat maken een niet onbelangrijke rol. Enkele prima merken waar je een keuze uit kan maken zijn in ieder geval:

  • Roland;
  • Yamaha;
  • Korg;
  • Kurzweil;

Uiteraard bestaan er ook nog heel wat andere merken die erin zijn geslaagd om kwalitatieve piano’s op de markt te brengen. Het aanbod van bovenstaande namen is echter in ieder geval altijd het bekijken waard. Houd tot slot bij het aanschaffen van een instrument ook altijd rekening met de zogenaamde velocity sensitivity en besteed eveneens de nodige aandacht aan het al dan niet aanwezig zijn van een hoofdtelefoonaansluiting. Je moet uiteraard voor jezelf bepalen of deze laatste voor jou een vereiste is of niet. Zeer vaak is dat echter absoluut het geval. Twijfel daarom niet langer en bestel jouw gloednieuwe piano direct bij Oostendorp-muziek.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *